Hμέρα Κυριακή, μια μέρα μετά το τρελό Σαββατιάτικο πάρτι της FourOFour στο Blow και είχαμε συμφωνήσει ήδη από την προηγούμενη μέρα με τον Θωμά, aka Τony Raw, να ξυπνήσουμε νωρίς, να βρεθούμε και να κάνουμε ένα interview, που πιο πολύ θα μοιάζει με κουβέντα μεταξύ φίλων! Κατά της 4 λοιπόν, παίζει τηλέφωνο και κανονίζουμε ραντεβού σε λίγη ώρα στο σπίτι του!

Τοποθεσία Γαλάτσι. Νωρίς απογευματάκι πλέον και η ανάγκη για καφέ και άραγμα είναι επιτακτική! Ο Τony, όσοι δεν τον ξέρουν είναι ένα από τα πιο cool άτομα να αράξεις, παιδί για το οποίο πρώτα θα μιλήσουμε για γενικά θέματα και θα κάνουμε χαβαλέ και μετά θα πάμε στα του ραπ! Όταν λοιπόν ξεκινήσαμε να μιλάμε σοβαρά και αφού είχαμε πιει μια τζούρα καφέ, μου έβαλε να ακούσω τα κομμάτια που πρόκειται να κυκλοφορήσει στο κοντινό μέλλον! Παραγωγάρες, από τον συνήθη ύποπτο Jones και άλλα ονόματα που θα μάθετε διαβάζοντας παρακάτω! Όσον αφορά τα ραπς; Διαφορετικά από αυτά που τον είχατε συνηθίσει! Η ποιότητα ίδια σαφώς, καθώς οι ΕΠΛΚΤ διακρίνονται για τον ποιοτικό τους στίχο, ωστόσο το στυλ άκρως διαφορετικό! Ένας πιο ‘χαλαρός’ Tony Raw, με chill vibes, smooth flow και τραγουδιστά ρεφρέν.

Το πρώτο πράγμα που του είπα ήταν ότι είναι πολύ ωραία κομμάτια, κι ας μην μοιάζουν πολύ με τον στυλ των ΕΠΛΚΤ που μας είχε συνηθίσει τόσα χρόνια.


Ο Tony γύρισε και μου είπε full σοβαρά πως ‘ Οι ΕΠΛΚΤ είναι κάτι πολύ βαθύ! Δεν έχει να κάνει μόνο με το κομμάτι της μουσικής, όπως νομίζουν οι περισσότεροι. Έχει να κάνει περισσότερο με τις ανθρώπινες τριβές και τη φιλία μεταξύ μας. Δεν ζούμε καθαρά από τη μουσική μας. Ο καθένας έχει τη ζωή του με τις δουλειές και όλα τα άλλα, καταλαβαίνεις… Και η μουσική έρχεται και μας ενώνει πνευματικά. Όλα αυτά που ζούμε δηλαδή σαν φίλοι, τα βάζουμε στη μουσική μας και γινόμαστε ένα σώμα στον ήχο μας. Γι αυτό και μετά το τελευταίο μας άλμπουμ ‘ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ” και εγώ και ο Sonqo, είπαμε να κάνουμε κάτι πιο προσωπικό!’

Η συζήτηση συνεχίστηκε και είχε να κάνει με αυτό το νέο στυλ. Πως οδηγήθηκε σε αυτό; Ήταν κάτι που πάντα ήθελε να ‘δοκιμάσει’ ή του βγήκε με τη μία;


Μετά το ‘ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ’ που ήταν έτσι κι αλλιώς κάτι πολύ πειραματικό και περιείχε διάφορα στυλ, εγώ είχα ήδη αρχίσει να πειραματίζομαι. Είχα αρχίσει να δοκιμάζω πράγματα, είχα ξεκλειδώσε θα έλεγα τελείως. Έτσι άρχιζαν να μαζεύονται κομμάτια που έδιναν καινούρια μονοπάτια σε μένα, επιχειρώντας κάτι πιο τραγουδιστό, όπως είδες, στα ρεφρέν. Συνεργάστηκα έτσι και με άλλους φίλους παραγωγούς, όπως τον Phaser, τον Gamecue και φυσικά τον Smuggler. Πάντως όσον αφορά αυτό το ‘νέο στυλ’, ανέκαθεν όλοι μας, από τον Jones στο μουσικό κομμάτι, τον Sonqo και εμένα στα ραπς και τον Los Ecret, ο οποίος μας έχει βοηθήσει απίστευτα τα 2 τελευταία χρόνια στα γραφιστικά, πάντα ο καθένας έδινε με ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο τον χαρακτήρα του. Απλά τώρα επειδή ετοιμάζω σόλο κομμάτια, φαίνεται καλύτερα. Θα σου έλεγα ότι έχει ταυτότητα δική μου αυτό, είναι Tony Raw και πραγματικά μου βγαίνει πολύ φυσικά!

Από τα ονόματα άλλων παραγωγών που ανέφερε πήρα πάσα και τον ρώτησα κάτι που το χα πάντα απορία! Σαν ΕΠΛΚΤ, βλέπαμε όλες τις δουλειές τους να έχουν απειροελάχιστα feats και γενικότερα δεν τους βλέπαμε συχνά σε κομμάτια άλλων, ειδικά τον Tony. Ωστόσο αυτό άλλαξε τελευταία, αφού o Tony κυκλοφόρησε κομμάτια με Smuggler-Saske και Long3…..


Κοίτα γενικά είμαι πιο δύσκολoς με τις μουσικές μου επιλογές, χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαι ‘κλειστός’. Απλά δεν μου είναι εύκολο να κάνω κομμάτια με άτομα που δεν γνωρίζω. Θέλω να νιώθω άνετα και να έχω πράγματα να μοιραστώ με τον άλλον. Αν γίνει αυτό, τότε λύνεται αυτόματα το μουσικό κομμάτι. Απλά δεν το είδα ποτέ σαν μπίζνα. Τα πράγματα σήμερα είναι πολύ ψυχρά. Για μένα ένα γραπτό ήταν και θα είναι ένας καθρέφτης εμπειριών, που αν δεν βλέπω εμένα μέσα σε αυτό…τότε δεν είμαι εγώ! Γι αυτό λοιπόν προσέχω τις επιλογές μου. Όσον αφορά τα κομμάτια που είπες, εγώ γενικά πηγαινοερχόμουν Θεσσαλονίκη. Με τον Smuggler και τον Long3 γνωριζόμασταν μόνο μουσικά, είχαμε ανταλλάξει κάποια respect, αλλά ξέρεις ποτέ δεν είχαμε βρεθεί από κοντά. Έτσι μια μέρα κανονίσαμε να βρεθούμε με τον Long, με το ένα να φέρνει το άλλο να γνωρίζω τον Smuggler και τον Saske. Aυτό μας οδήγησε σε νύχτες μεθυσμένους να περνάμε super, αλλά και σε σοβαρές κουβέντες σε καφέδες που είδαμε πως ‘κολλάνε τα χνώτα μας’. Ο Phaser ετοίμαζε εκείνη την περίοδο δουλειά, με concept feats που δεν έχουν ξαναγίνει. Έτσι έγινε το πρώτο κομμάτι με τον Long3, αλλά επειδή ήμασταν ασυγκράτητοι το γυρίσαμε clip και βγήκε μόνο του εν τέλει χαχα.

Σε αυτό το σημείο κάναμε την κουβέντα μας πιο πολύ ‘συνέντευξη’ και τον ρώτησα για κάποια πράγματα πιο προσωπικά, τα οποία ακόμα κι αν ήξερα εγώ, έπρεπε σίγουρα να τα μάθουν και τα άτομα που θα διαβάσουν αυτό το interview! Έτσι λοιπόν το επόμενο κομμάτι της ΄κουβέντας’ μας είχε να κάνει με τα πρώτα βήματα. Πoιο ήταν το πρώτο κομμάτι που άκουσε και κόλλησε το ‘μικρόβιο’ του ραπ, πως γνωρίστηκε με τον Sonqo και αν φανταζόταν την μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο του κομμάτι, ότι θα έφτανε ως εδώ, με τόσα άλμπουμ και δουλειές στην πλάτη..

Ο πρώτος καλλιτέχνης, που μέχρι και σήμερα είναι σημείο αναφοράς είναι ο Eminem. Γενικότερα όλα ξεκίνησαν στα 16-17, τότε που το ραπ ήταν πολύ ξένο για την εποχή και ο χιπ χοπ κύκλος ήταν σίγουρα πολύ μικρός. Σαν Θωμάς έχω πολλά ακούσματα, από διάφορα είδη μουσικής, δεν έχω φραγμούς, επειδή πιστευώ ότι από τον κάθε καλλιτέχνη ανεξαιρέτως κερδίζεις κάτι, είτε από τα feelings που βγάζει, είτε από το τεχνικό κομμάτι με το ταλέντο του. Γι αυτό ακριβώς είμαι πολύ ανοιχτός στα ακούσματα μου! Όσον αφορά το πως βγήκε το όνομα, στην αρχή είχα άλλα nicknames, κλασικά όταν πρωτοξεκίνησα να γράφω στίχους με τα άλλα παιδιά της γειτονιάς. Τότε ακόμα δεν είχαμε γνωριστεί καλά με τον Sonqo, ούτε με Jones και Manito. Με τον Jones ήμασταν στο ίδιο σχολείο βέβαια, αλλά δεν κάναμε αρκετή παρέα. Η πρώτη γνωριμία έγινε με τον Θοδωρή, όταν έπιασα δουλειά δίπλα από τη δουλειά του και μια μέρα συναντηθήκαμε στο διάλειμμα, μιλήσαμε και κολλήσαμε! Πάντως το απίστευτο με το ραπ όταν ήμασταν πιτσιρικάδες είναι ότι μας έλεγαν εφηβεία είναι θα περάσει, όλα ήταν προκατειλημμένα. Όμως όσο μπαίναμε πιο μέσα σε αυτό, τόσο καταλαβαίναμε τη δύναμη του λόγου και ότι με αυτόν μπορείς να κάνεις άλλα άτομα να ταυτιστούν μαζί σου. Να σε νιώσουν στο πως περνάς ή πως αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα και ότι σε βοηθάει να ξεπερνάς προβλήματα, δίνοντας σου δύναμη να προχωράς. Σωστά είπες πως είναι ένα μικρόβιο γιατί δεν φεύγει και από ένα σημείο και μετά υπάρχει η ανάγκη να το κάνεις γιατί δεν νιώθεις καλά μέσα σου αλλιώς.

Μιας και πιάσαμε τα πρώτα βήματα, η κουβέντα μας πήγε αυθόρμητα στο άλμπουμ τους ‘Συνάντηση 14:15’ με τους ΒΗΤΑ ΠΕΙΣ. Αλήθεια πως ήταν όλο αυτό σαν εμπειρία; Να είσαι τόσο νέος, ακόμα άγνωστος στο ευρύ κοινό και να συνεργάζεσαι με ένα από τα πιο iconic ελληνικά groups με τρελό κοινό, απαιτήσεις και γενικότερο hype; Πως το διαχειριστήκατε;

Κοίτα ο αδερφός μου ήταν πολύ φίλος με τα παιδιά και έτσι γνωριστήκαμε. Εγώ έκανα και πολύ παρέα με τον Πάρη τότε στα αρχικά μας βήματα! Μας γνώρισε και με τον Manito. Εγώ με τον Sonqo γράφαμε σε ξένες παραγωγές, θέλοντας να κάνουμε κάτι δικό μας και όλο αυτό να γίνει πιο official. Ο Πάρης μας πίστευε πολύ και επειδή είχαμε και αρκετά κομμάτια που δεν κυκλοφορήσαμε ποτέ σαν πειραματισμούς. Ο ίδιος μας έβγαλε και το όνομα ΕΠΛΚΤ. Το να μας εμφανίσουν οι ΒΠΕΙΣ στο κοινό τους έμοιαζε σαν όνειρο και νομίζω ότι δεν είχαμε καταλάβει τι συμβαίνει με ένα από τα συγκροτήματα που είχαν επιρροή σε όλη την Ελλάδα. Άρα καταλαβαίνεις πως έχουμε μεγάλο σεβασμό προς εκείνους και να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ που μας δώσανε το βήμα τότε. Η διαχείριση που λες στο να εκτεθείς ξαφνικά σε κόσμο έχει να κάνει καθαρά με το χαρακτήρα του καθενός. Γενικά σαν άνθρωποι είμαστε low key, οπότε νομίζω δεν άλλαξε κάτι, αλλά όπως σου είπα έμοιαζε με όνειρο ότι ξαφνικά μπορούσες να μοιραστείς το stage με αυτούς τους legends και αυτόματα τα κομμάτια σου να μπορούν να φτάσουν γρήγορα στον κόσμο. Τότε δεν υπήρχε και όλο αυτό το σύστημα με τα social media και έπρεπε να θεωρείσαι ‘πιο ψαγμένος’ ώστε να ακούσεις πρωτοεμφανιζόμενα συγκροτήματα. Οπότε θα καταλήξω στο ότι ήμασταν ευλογημένοι από τα πρώτα μας βήματα.

Με τον Sonqo, όπως μας είπες γνωρίζεσαι πολλά χρόνια και σας ενώνουν πολλά! Να θυμίσουμε πως ετοιμάζει το σόλο του άλμπουμ με τον Jones, το οποίο αναμένεται φωτιά! Τι έχεις να μας πεις για τον Θοδωρή;

Για μένα ο Θοδωρής ήταν μέντορας μου στο ραπ, είπε ο Tony. Πέρα από το γεγονός ότι είμαστε μαζί στο ίδιο μουσικό group, τον θεωρώ έναν από τους πιο ταλαντούχους στο χώρο, γιατί μπορεί να ελιχθεί σε όλα τα στυλ. Είναι ένας άνθρωπος που κάνει χρόνια μουσική, πριν και από το ΕΠΛΚΤ. Γι αυτό συμφώνησα ότι πρέπει να βγάλει κάτι δικό του, πιο προσωπικό και πίστεψε με αυτό που έρχεται εν ονόματι New Jack City είναι κάτι πολύ δικό του και πραγματικά ανυπομονώ να το δώσουμε στον κόσμο. Φυσικά props στον Jones, για τις παραγωγές του άλμπουμ! Ο Μάριος πάντα είναι απαιτητικός στις δουλειές του, για αυτό το πολύ καλό αποτέλεσμα είναι δεδομένο. Και να πούμε πως οι παραγωγές του πάντα έχουν κάτι φρέσκο και είναι πραγματικά μπροστά για την εποχή του.

Σε αυτό το σημείο να πούμε, πως ακούσαμε και εμείς κομμάτια από τον Sonqo και το μόνο που έχουμε να σας πούμε είναι ότι το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό! Λίγο υπομονή ακόμη.

Κλείνοντας, όταν ρωτήσαμε τον Θωμά, τι κρύβει το μέλλον, μας είπε χαρακτηριστικά..

Οι ΕΠΛΚΤ είναι σε τροχιά δημιουργίας! Μετά το άλμπουμ New Jack City και τα δικά μου σόλο έρχεται νέος δίσκος από ΕΠΛΚΤ……..

Αρκετά με τα μουσικά πράγματα όμως, νομίζω πως όλοι πήρατε μια γεύση και αποκτήσατε μια πιο καθαρή εικόνα για τον Θωμά, μια εικόνα που πολλοί δεν γνώριζαν. Να πούμε και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Tony, που στην πρώτη του συνέντευξη εμπιστεύτηκε εμάς και είχαμε αυτή την πολύ ωραία κουβέντα. Κλείνοντας, από μεριάς μας θέλουμε να σας πουμε πως τα κομμάτια που ετοιμάζει είναι απίστευτα, με πολύ ωραία αισθητική και ένα στυλ που χρειάζεται στην Ελλάδα. Θα καταλάβετε όταν έρθει η ώρα! Ευχαριστούμε πολύ τον @seven7sides για την cover φωτογραφία της συνέντευξης.

Μέχρι τότε απολαύστε το τελευταίο του κομμάτι ‘Σταχτοδοχείο’ σε παραγωγή του Jones, που κυλοφόρησε πριν λίγες μέρες.

Για όλα τα χιπ χοπ νέα σε Ελλάδα και εξωτερικό επισκεφτείτε μας στο www.unitedelements.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.