14th EDITION14th edition.….DO THE MATH!

(…περιμένω…)

Άρα: μία φορά και έναν καιρό στον πλανήτη Ελλάδα ήταν 2003.

μετάφραση:

{2003 σημαίνει ΟΧΙ YouTube ΟΧΙ soundcloud OXI facebook -όχι σε πολλά ακόμη αυτονόητα σε εσάς όπως το απεριόριστο internet (βλέπε  STN/ISDN modem dialup συνδέσεις) .2003 σημαίνει πως δεν υπάρχει η/υ σε κάθε σπίτι. Και τότε τι?  Τι υπήρχε? Υπήρχαν δισκοπωλεία, γειτονιές, πάρκα. Για τους τυχερούς υπήρχε κάποιος μεγαλύτερος αδερφός/φίλος. Για τους επαρχιώτες aka.χωριάτες (όπως εγώ) υπήρχε κάποιος φίλος/συγγενής που έμενε Αθήνα/Θεσσαλονίκη! ..Σαφώς υπήρχαν κάποιοι πυρήνες(παρέες) σε κάποιες πόλεις, υπήρχε το τωρινό hiphop.gr(από το 2000 και μετά) στην πρωταρχική του μορφή, κτλ.. Με λίγα λόγια την ίδια χρονική στιγμή(2003) που στο εξωτερικό κυκλοφορούν albums όπως  “Sevens Travels από Atmosphere, Bazooka tooth από Aesop Rock, The Black Album από Jay Z, Birth of a Prince από RZA” και άλλα πολλά διαμάντια, στην Ελλάδα φοράς φαρδύ jean και τα λοξά βλέμματα που σε πλαισιώνουν σε γεμίζουν τύψεις που αγαπάς κάτι διαφορετικό. }

2003.Θεσσαλονίκη. Μία ομάδα ατόμων που θέλουν να  φτιάξουν τη δική τους φάση, να συμμετέχουν έμπρακτα-ενεργά! . Δύσκολο μεν, ακατόρθωτο δε (όπως φάνηκε στην πορεία).Και πήραν το ρίσκο. Έτσι έχοντας ήδη ένα live στο ιστορικό( Ξάνθη το 2002) η Zoltan Tribe παρέα, παρουσιάζει το πρώτο THHF.Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2003. Line up : FFC , Άλυτοι γρίφοι, Ανάφλεξη, Παράγοντες, Sifu Versus, Pro Sinnerz, Εισβολέας, Υποχθόνιος, Μάντης κ.α. Το αποτέλεσμα-απρόσμενα ευχάριστο.Αυτό ήταν !

Έπειτα το THHF εδραιωνόταν όλο και περισσότερο, αποκτούσε φήμη, άλλοτε καλή-άλλοτε κακή.Και τα χρόνια περνούσαν ..εκνευριστικά γρήγορα τολμώ να πω… και τo fest μεγάλωνε. Κάθε του διάσταση μεγάλωνε. Πιο πολλοί οπαδοί. Πιο πολλοί haters , πιο πολλοί artists ..πιο πολλή διαφήμιση, πιο πολλή προετοιμασία…. καλύτερος χώρος καλύτερος ήχος,  απαιτητικό κοινό πιο δύσκολη διοργάνωση…

Και φτάνουμε στο σήμερα. 14 χρόνια μετά καθιστούν το THHF το μακροβιότερο εγχώριο φεστιβάλ. Και από όλο αυτό το θεσμό εγώ στο παρόν άρθρο σκοπεύω να ασχοληθώ μόνο με μία πτυχή του… την πιο ασήμαντη. Τους λατρεμένους haters φυσικά. Όπου Facebook το βασίλειό τους. Τόσο πολύς χρόνος έχει αφιερωθεί. Τόση πολλή ενέργεια έχει αναλωθεί, τόσο επιφανειακά μυαλά αραδιάζουν τη γνώμη τους. Τόσο πολύ δεν επηρεάζουν τίποτα!

1) « 20 ευρώ είναι πολλά» . Κοίτα αυτό είναι σχετικό. Ναι. Είναι πολλά. Αλλά δε γκρινιάζεις εσύ που τα έχεις ανάγκη. Γκρινιάζεις εσύ που δε σου λείπουν αυτά τα 20 ευρώ. Δε τα δούλεψες. Σου τα έδωσαν. Απλά ξενερώνεις που τα καινούρια Superstar είναι 20 ευρώ πιο ακριβά από την περσινή συλλογή. Που το Sprayground backpack που στάμπαρες δεν έχει έκπτωση και κάνει 80 ευρώ. Που δε μπορείς να το ελαττώσεις και σκέφτεσαι πως 20 ευρώ είναι καπνός 5 ημερών. Και λες τόσα έξοδα βαρυσήμαντα- ας αφήσω ένα comment από το iPhone μου στο Facebook να διεκδικήσω τα 20 ευρώ μου. Τι κ αν έχει τέτοια είσοδο το fest από πάντα? Τι κ αν το ξέρω ένα χρόνο πριν? Εγώ αποφάσισα με ένα comment στο Facebook να το αλλάξω αυτό.

2)Το αγαπημένο μου ! «Το line up κάθε χρόνο είναι χειρότερο». «Εμπορικοί mc’s» . «Το hip hop με τέτοιους artists θα έπρεπε να ντρέπεται. Το κάνουν μόνο για τα λεφτά. Γι’ αυτό η είσοδος είναι πολλή». Όλα τα παραπάνω με κάνουν να προβληματίζομαι. Πως λες σε έναν έφηβο ότι δεν υπάρχει Άγιος Βασίλης? Πφφφ. Λοιπόν θα σας το πω απλά λιτά και απέριττα! Οι αγαπημένοι σας mc’s θέλουν τα λεφτά σας! Ο Είσβο πληρώθηκε. Στίχοιμα πληρώθηκαν. FFC, Sifu, Fullface, όλοι πληρώθηκαν. Δε σας το έκαναν δώρο επειδή είστε γαμάτο κοινό.. Ακόμη και οι πιο αναρχικοί που πέρασαν ποτέ (βλέπε Ψυχοδραμα, Lowkey, Rugged Man) ….συγγνώμη που σας το λέω έτσι στεγνά αλλά πληρώθηκαν και αυτοί ! Ναι! Με τα δικά σας λεφτά! Αυτό τους κάνει εμπορικούς ?ΟΧΙ??  Τότε τι? Τα claps στις παραγωγές (που προσωπικά απεχθάνομαι) σε κάνουν εμπορικό? Το slow rap (που επίσης σιχαίνομαι) σε κάνουν πουλημένο?? Ότι οι Hawk +Sapranov θα πληρωθούν ενώ ο Θύτης όχι γιατί είναι underground? Θέλουν λεφτά και οι MCs και καλά κάνουν γιατί για κάποιους είναι η δουλειά τους. Αφιερώνουν χρόνο χρήμα ενέργεια και δεν τους αρκεί να σηκώνετε τα χέρια στα Lives . Τα λεφτά σας θέλουν. Και αν δε το καταλαβαίνετε τώρα , ο χρόνος θα σας διδάξει προσεχώς! Οπότε δε ξέρω ποιος είναι πιο εμπορικός και πουλημένος …ένας artist που δουλεύει και θέλει να βγάλει τα έξοδά του… ή ένας άεργος νέος που τσιγκουνεύεται τα 20 ευρώ κρυμμένος εκ του ασφαλούς πίσω από ένα πληκτρολόγιο κατακρίνοντας τη λέξη-καραμέλα  «εμπορικό» ?

3) «Δεν έχει κόσμο, κάθε πέρσι και καλύτερα»…. Τι να πω? Παίζει ρόλο και ο χώρος…. Ήταν πιο μικρό το Block? Από την άλλη… ποιος είναι σε θέση να κρίνει? Έχεις δύο χώρους. Είσαι σε θέση να ξέρεις τι κίνηση έχουν την ίδια χρονική στιγμή? Νομίζω πως αυτό μπορεί να το κρίνει μόνο ο διοργανωτής με βάση τα εισιτήρια που έχουν πουληθεί. Και απ’ όσο ξέρω  τα τελευταία χρόνια ήταν SOLD OUT …Άρα όχι δεν είχε λίγο κόσμο! Ίσως δεν είχε καλές γκόμενες και σου φάνηκε έτσι . Όπως και να χει το sold out «δεν είναι υποκειμενικό-δεν είναι αφηρημένη έννοια» Είναι νούμερα. Είναι SOLD OUT ! Και μεταξύ μας στο sold out οι διοργανωτές σταματάνε να υπολογίζουν τα αρνητικά σου σχόλια στο Facebook. Έχουν ήδη επιβραβευτεί!

4)Οι ξένοι artists. Δε το κρύβω. Αυτό ήταν και παράπονο δικό μου επί χρόνια. Έλεγα «όποιος έχει ξοφλήσει στο εξωτερικό –τον φέρνουμε Ελλάδα και χαιρόμαστε» μέχρι που το Line Up του 2011 είχε DOPE DOD και μου έτριψε στη μάπα Lowkey  (έναν από τους αγαπημένους μου, που τότε ήταν και η τελευταία του ενεργή χρονιά) ….Και μετά έψαξα άλλα πράγματα να κράξω. Αλλά ακόμη και έτσι… Δε μπορείς να απαιτείς Method Man, Kendrick Lamar όταν σε ενοχλούν τα 20 ευρώ! (ναι ναι… και ο Μethod Μan έχει ξεπουληθεί-θέλει λεφτά και αυτός …και ξέρω-ξέρω τον Lamar δε τον θέλεις τελικά γιατί τραγούδια του έχουν πολλά views και άλλα τέτοια εμπορικά …).

5) «Ο ALEX έγινε πλούσιος  από αυτό. Βάζει λεφτά στην τσέπη του» ……Σοβαρά τώρα? Από εδώ τι να πρωτοσχολιάσει κανείς?!! Αρχικά και λογικά δεν κρύβεται μόνο ένα άτομο πίσω από το event. Απλά πρέπει ένα όνομα να φαίνεται κάπου..Παρά όλα αυτά -άμα μπορεί καλά κάνει! Προσωπικά δε νομίζω  όμως να τους περισσεύουν τρελά ποσά! Αλλά ας “τον” κατηγορήσουμε. Έτσι κ αλλιώς, σας το χρωστάει το fest. Έχει μεγάλη καρδιά – το κάνει επειδή σας βλέπει σαν παιδιά του…

6) «το THHF έχει σβήσει..Πάνε οι καλές εποχές» ..Αυτό είναι σχετικό!..Τι θεωρείς καλές εποχές? Τις έζησες όντως? Υπήρχαν όντως? Από τη μία εσύ σαν κοινό είσαι αυτός που θα δώσεις ψυχή σε ένα event.Από εσένα εξαρτάται η φλόγα! Από την άλλη αν όντως έσβησε..τι κάνεις γι’ αυτό ? Γκρινιάζεις πάνω από ένα πληκτρολόγιο? Άπραγος? Αμέτοχος?

Και έχω πολλά ακόμη να θίξω αλλά νομίζω ξεφεύγω. Απλά θα ήθελα να σου μείνει κάτι. Μην αισθάνεσαι ανεπαρκής. Μην αποσκοπείς στην ικανοποίηση της αυταρέσκειάς σου… κράζοντας προσπάθειες κάποιων. Μια χαρά άτομο σε κόβω..άσε στην άκρη το σοφιστικέ σνομπ υφάκι και το κράξιμο χωρίς επιχειρήματα. Αν όντως δε σου αρέσει κάτι κλείσε το pc και χτίσε κάτι δικό σου… μέχρι τότε ..κλείσε πάλι το pc και στήριξε.

About The Author

Snow

Related Posts

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published.