Βρισκόμαστε στο τέλος του 2018, για την ακρίβεια 10 μέρες πριν την αλλαγή του έτος. Περίπου 12 η ώρα, έρχεται ειδοποίηση από το YouTube, «Νέο βίντεο το κανάλι StixoimaOfficial» και απανωτές 20 ειδοποιήσεις. Νομίζω ήταν από τις λίγες φορές που όντως δεν το πίστευα ότι κάτι τέτοιο είχε συμβεί. Κανείς δεν ήταν έτοιμος για αυτό.

Η τελευταία φορά που ακούστηκαν live ήταν αρκετούς μήνες πριν, τον Φεβρουάριο του 2018,στο «Rappin for my fam». Αυτό που ακολούθησε γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία του Hip-Hop. Η ‘Θάλασσα’ τάραξε τα ήσυχα νερά στον κόσμο της μουσικής. Κανείς δεν το περίμενε. Ανακοινώθηκε η παρουσίαση δίσκου για τις 23 Φεβρουαρίου του 2019. Το Live έγινε sold out την δεύτερη εβδομάδα της προπώλησης και στα καπάκια ανακοίνωσαν 2ο Live στην Αθήνα μία εβδομάδα μετά, που και αυτό με την σειρά του έγινε sold out, όπως ήταν αναμενόμενο.

Οι Στίχοιμα επέστρεψαν να δείξουν πως γράφεται ιστορία. Τα views και οι τάσεις στο YouTube, δεν σημαίνουν τίποτα όταν κάνεις μουσική. Το ‘Μηχανές’, όπως και η ‘Θάλασσα’ είναι από τους πιο ολοκληρωμένους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και θα παραμείνουν κλασικοί, όσες μόδες και αν περάσουν.

Η ‘Θάλασσα’, ήρθε για να δώσει φωνή στα παιδιά που ακόμα κοιτάζουν τον ορίζοντα, να μας μιλήσει για την ημέρα που σκεφτήκαμε εμάς. Να φωτίσει τον φάρο που δεν έβλεπες. Οι μηχανές καταστράφηκαν, η συμμορία των 10 πέθανε εκείνη την ημέρα στον τοίχο. Ο Μάρκος ακόμα ζει,και οι ψυχές μας βρίσκονται ακόμα στους ναούς του Boom.

Έχουν περάσει χρόνια από εκείνη την ήμερα που οι μηχανές μπήκαν στην ζωή μας. Τα όνειρα μας έγιναν κόκκοι στο βυθό στα νερά του Γάγγη και χάθηκαν σε έναν υδάτινο τάφο. Οι άνθρωποι έφεραν την βία στην πατρίδα μας, την Αθήνα και σκότωσαν ότι δεν τους έκανε. Ενώ, εμείς ακόμα κρατούσαμε  την σημαία πάνω στην γαλέρα, με κατεύθυνση την άβυσσο. Κανείς δεν ήταν εκεί για να μας μειώσει την ταχύτητα και μεις στεκόμασταν εκεί, κοιτάζοντας τα κύματα περιμένοντας να γυρίσει κάποιος, μα ακόμα τίποτα.

Το Τέλος δεν έχει γραφτεί ακόμα, όσο έχουμε στα χέρια μας κουπιά και στις καρδιές μας χαλκά. Το ταξίδι προς την Άβυσσο δεν τελειώνει,όσο το κίνημα του 93 παραμένει ζωντανό και μας θυμίζει εκείνη την νύχτα του Δεκέμβρη. Γιατί, όσο ταξιδεύουμε, το ζούμε όπως τότε, στους ίδιους δρόμους που δεν ξεχνάμε ποτέ.

Οι Στίχοιμα έκαναν την εμφάνιση τους στην σκηνή το 2001 και λίγα χρόνια αργότερα το 2003 κυκλοφόρησαν το 1ο τους άλμπουμ με τίτλο «Η πτώση των αγγέλων». Ένα χρόνο αργότερα κυκλοφόρησαν τους «4εις Δαίμονες» και αρκετά χρόνια μετά το 2006 το «Γεράκι στο χώμα» με συμμετοχή του Χ.Θηβαίου σε κομμάτι τους. Ώσπου φτάνουμε στο 2012, όπου γίνεται η μεγάλη επιστροφή, που άλλαξε την ιστορία του hip-hop. Με την κυκλοφορία του «Μηχανές», που ξεκίνησε μία νέα εποχή. Την εποχή των Μηχανών, όπου μπήκε στο πάνθεον του ραπ και τόσα χρόνια, μετά είναι ακόμα ένας από τους καλύτερους δίσκους που έχουν κυκλοφορήσει.

Τέλος, φτάνουμε στον Δεκέμβρη του 2018, που λίγο πριν τη αλλαγή του έτους, κυκλοφορούν το «Θάλασσα» για να μας φέρουν πίσω τις αναμνήσεις του αυθεντικού hip-hop. Και να αποδείξουν πως τα views δεν είναι τίποτα παραπάνω από απλοί αριθμοί…  

Υ.Γ: Όσο θυμόμαστε τα παλιά,τα λαχταράμε τόσο…

Απολαύστε το τελευταίο άλμπουμ των Στίχοιμα ‘Θάλασσα’ πατώντας εδώ

Για όλα τα νέα του ελληνικού και ξένου χιπ χοπ πληκτρολογήστε www.unitedelements.gr!

Leave a Reply

Your email address will not be published.