Με αυτό το άρθρο ξεκινάμε την στήλη “Κουβέντες του πεζοδρομίου”. Στην ουσία θα ανεβάζουμε άρθρα στα οποία θα αναλύουμε θέματα που συζητάμε στην παρέα, σχετικά με το hip hop και όλα τα παρελκόμενα. Και φυσικά πολυσυζητημένο θέμα είναι το swag.

Που να ήξερε ο Jigga, όταν έγραψε “I guess I got my swagger back” το 2001, ότι μια δεκαετία μετά το swag θα γινόταν μία από τις πιο χρησιμοποιημένες και αμφιλεγόμενες λέξεις παγκοσμίως. Ερωτήσεις τύπου “έχεις swag;”, “ακούς swag;”, “γιατί κάνεις swag;” είναι από τις πλέον συνηθισμένες.

Φυσικά ο Jay Z δεν ήταν ο πρώτος που το ανέφερε, καθώς η λέξη swagger ήταν ήδη γνωστή στις γειτονιές της Αμερικής στα 90s και δήλωνε στην ουσία άνεση, εμφάνιση και αυτοπροβολή. Πιο συγκεκριμένα αυτός που είχε swag, είχε το προσωπικό του στυλ και συμπεριφορά (attitude) που τον έκανε να ξεχωρίζει.

Εν έτη 2014 το λεγόμενο swag χρησιμοποιείται από τους πάντες και τα πάντα και έχει πολλές λανθασμένες ερμηνείες.

 

Περνάει ο άκυρος συμφοιτητής από ένα πάρτι μας και νομίζει ότι είναι swag night.

ΦΑΟΥΛ

Κάποιοι “εκτός” των μουσικών πραγμάτων συνδέουν το swag με το Rap/RnB, αφού αυτό προβάλλεται από μεγάλα clubs, που ονομάζουν τις RnB βραδιές Swag Nights.

 

Και μου λέει η φίλη μου η Γεωργία να τη βοηθήσω να αποκτήσει swag ντύσιμο γιατί είναι στη μόδα.

ΚΙΤΡΙΝΗ ΚΑΡΤΑ
Μία άλλη ερμηνεία είναι το Swag ως style με την έννοια της μόδας. Δηλαδή snapbacks, sneakers, tattoos κλπ. Ο όρος είναι εν μέρη σωστός, αλλά μπορούμε να πούμε πως αυτοί οι τύποι έχουν swag

 

Screen-Shot-2013-01-19-at-7.57.21-AM

γιατί έχουν το προσωπικό τους στυλ και τον δικό τους χαρακτήρα, αλλά όσοι ντύνονται σαν αυτούς έχουν απλά το στυλ του A$AP Rocky για παράδειγμα και όχι το swag του.

 

Έρχεται και ο πιτσιρικάς και μου λέει ότι o Hatemost κάνει swag rap.

ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Ακόμα μία λάθος ερμηνεία για το swag είναι το swag rap. Στις περισσότερες των περιπτώσεων το κοινό αναφέρεται πως κάποιος κάνει swag rap, αλλά είναι ακόμα χειρότερο όταν οι ίδιοι οι rappers το ισχυρίζονται. Λέγοντας swag rap στην ουσία οι περισσότεροι εννοούν το rap πάνω σε trap ή club beats, το αργό flow, τη lifestyle θεματολογία, αλλά o όρος swag rap στην ουσία δεν υφίσταται.

 

Ας μη τα πολυλογούμε, κάποιος μπορεί να έχει swag και ας μη ντύνεται από τα H&M, ας μην ακούει Snik, ας μην πηγαίνει στο Trap, αρκεί να έχει τον αέρα του και το πηγαίο στυλ. Και φυσικά δεν μπορεί να αποκτήσει swag σε μία νύχτα, είναι κάτι που το αποκτάς με τον καιρό φτιάχνοντας την προσωπικότητα σου.

Αναρωτήσου λοιπόν, τελικά, έχεις swag?

 

*Μπείτε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια των UE ξεκινώντας με την εγγραφή στη maillist μας! 

[chimpy_lite_form]

Leave a Reply

Your email address will not be published.