Ακούω rap χρόνια τώρα. Τα όρια μεταξύ rap και trap πλέον είναι διακριτά. Ο Γιώργος Φιλιώτης , γνωστός στο κοινό ως HVZE, μου έκανε το τοπίο ξεκάθαρο. Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Πάτρα πριν από 21 χρόνια και ασχολείται εδώ και καιρό με το rap, ξεχωρίζοντας για το διαφορετικό του flow. Ανέλαβε λοιπόν το χρέος να μου υπερασπιστεί το είδος της μουσικής του απέναντι σε όσους την κατηγορούν ωμή, τη στιγμή που οι τάσεις στο YoyTube περιλαμβάνουν τουλάχιστον 5 rap κομμάτια καθημερινά.

Πότε έγραψες το πρώτο σου τραγούδι; Έχει δημοσιευτεί; Πες μας την ιστορία πίσω από αυτό.

Το πρώτο μου ραπ κομμάτι το έγραψα το καλοκαίρι του 2011 μαζί με τον ξάδερφο μου για πλάκα, ο οποίος μου έδωσε το ερέθισμα να ξεκινήσω να γράφω και να ασχολούμαι με αυτό το είδος μουσικής. Πριν από αυτό οι μουσικές μου επιρροές ήταν κάτι jazz κομμάτια που έβαζε σε βινύλιο ο πατέρας μου όταν ήμουν μικρός και punk/rock που άκουγα με τους φίλους μου. Το πρώτο κομμάτι που ανέβασα στο YouTube είχε τίτλο «Ταράτσα», το οποίο είχα ηχογραφήσει στο σπίτι της γιαγιάς μου με ένα «σάπιο» μικρόφωνο τυλιγμένο με μια  κάλτσα (χαχαχ) και ουσιαστικά το story πίσω από αυτό είναι ότι είχαμε βρει μια ταράτσα σε μια random πολυκατοικία της Πάτρας με τους δικούς μου και απλά το είχαμε κάνει στέκι. Ακόμα δεν θυμάμαι τον λόγο που μας έκανε να ανέβουμε μέχρι τον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας (χαχαχ).

Πως νιώθεις που ουσιαστικά έχεις αναλάβει να βάλεις στον χάρτη την Πάτρα; Θα μετακόμιζες Αθήνα για να εξελίξεις τη δουλειά σου;

Νιώθω περίεργα να σου πω την αλήθεια. Η Πάτρα δεν υπάρχει πουθενά όσον αφορά τη ραπ και ο λόγος θεωρώ ότι είναι ο κόσμος της και ο τρόπος που αντιλαμβάνονται ότι συμβαίνει γύρω τους. Αλλά σαν πόλη θεωρώ πως έχει βγάλει και συνεχίζει να βγάζει αρκετούς Artists με σοβαρό potential, όπως ο Ivan Greco και το team Βουντού. Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ ότι η 3η μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας δεν έχει έναν Artist του ίδιου «επιπέδου» με έναν της Αθήνας ή της Θεσσαλονίκης. Από πείσμα προσπαθώ να την βάλω στον χάρτη εγώ και όσοι είναι μαζί μου και πιστεύουν σε εμένα, όπως ο Monk που έχει το studio (ntitsafu) και ασχολείται με το mix/master, με τον οποίο ξεκινήσαμε να δουλεύουμε και να εξελισσόμαστε μαζί όλο και περισσότερο μέρα με την μέρα. Επίσης θέλω να κάνω και ένα shout out στον Puffhz, στο Oink tattoo Sleazy & Danny και στα παιδιά που με έχουν βοηθήσει στο θέμα του Video τον Σπύρο Μηνά και τον Darokio!

Όσον αναφορά το αν θα μετακόμιζα στην Αθήνα, πιστεύω ότι μπορεί να εξελιχθεί και εδώ (Πάτρα) η μουσική αρκεί να υπάρχει όρεξη για δουλειά. Αλλά ναι ίσως να το έκανα όταν θα έφτανε η στιγμή που θα ήμουν ικανοποιημένος με την φάση στην Πάτρα so..ποτέ δεν ξέρεις…

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να αρχίσει να ασχολείται με αυτό το είδος μουσικής αλλά δεν έχει τα μέσα;

 Όπως είπα και στην αρχή το πρώτο μου κομμάτι το ηχογράφησα με ένα «σάπιο» μικρόφωνο τυλιγμένο με μια Κάλτσα και όλα τα αλλά ήρθαν από μόνα τους (γνωριμίες, κλπ). Το μόνο που πρέπει να κάνει κάθε artist είναι να «προστατεύει» την έμπνευση του, όπως για παράδειγμα να μην αφήνει κάποιον ή κάτι να «δηλητηριάζει» την σκέψη και το vibe του. Στο κάτω κάτω είμαστε artists και λειτουργούμε με τον αυθορμητισμό μας, καλώς η κακώς. Οπότε ο καθένας πρέπει να κάνει ότι θέλει και όπως το θέλει αρκεί να είναι άνετος και real, γιατί αυτό προβάλλεται έξω από το studio/μικρόφωνο.

Θεωρείται ευρέως οτι η rap κουλτούρα προωθεί ”κακές συνήθειες” και οτι είναι αντιφεμινιστική. Ποιά είναι η άποψη σου σε αυτό;

Πιστεύω ότι η ραπ είναι ένα είδος μουσικής που μιλάει με ευθύ λόγο και τα λέει όλα στα ίσα. Θεωρώ ότι ο κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά αναφέρεται στην ζωή του και στα βιώματα του, καθώς μπορεί να εμπνευστεί ακόμα και από κάποιο γεγονός που συνέβη σε κάποιον δικό του. Αν λοιπόν εγώ ή ο κάθε καλλιτέχνης αναφερθεί στα drugs κλπ δεν πιστεύω ότι παρακινεί κάποιον στην χρήση. Ωστόσο οι “κακές συνήθειες” δεν εμφανίζονται μόνο στην ραπ αλλά και σε άλλα μουσικά είδη, οπότε ο καθένας μας κάνει ότι θέλει και ότι κρίνει σωστό για τον εαυτό του. Η αλήθεια είναι ότι οι αναφορές του γυναικείου φύλου στην ραπ ακούγονται λάθος. Παρ’ όλα αυτά ο κάθε χαρακτηρισμός στα αυτιά μου είναι απλά λέξεις. Δεν θεωρώ τον άντρα ανώτερο από την γυναίκα, ούτε το αντίθετο. Στην ιστορία κάποιου θα τύχει να είσαι ο «κακός», αυτό δεν σε κάνει όντως.

Θα άλλαζες τον στίχο σου μόνο και μόνο επειδή το τραγούδι σου θα μπορούσε να παίξει στο ραδιόφωνο χωρίς να κοπούν λέξεις;

Τον στίχο μου δεν νομίζω να τον άλλαζα να σου πω την αλήθεια, αν και ετοιμάζω κάποια πιο pop κομμάτια τον τελευταίο καιρό που θα μπορούσαν να παίξουν άνετα στο ράδιο. Από την άλλη δεν θεωρώ αναγκαίο να κοπούν λέξεις για να γίνει κάτι mainstream και υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα σχετικά με αυτό.

Θα έκανες συνεργασία με καλλιτέχνη άλλου είδους μουσικής;

Yessir! Άνετα θα έκανα συνεργασία με κάποιον καλλιτέχνη άλλου είδους μουσικής εκτός από λαϊκούς τραγουδιστές βέβαια. Θα το   επιχειρούσα ίσως, εφόσον είχα την ελευθερία να χρησιμοποιήσω τα vocals τους για κάτι σίγουρα πιο κοντά στα δικά μου vibes.

Τι νομίζεις για τα beefs; ”Αξίζουν” στην Ελλάδα;

Τα beefs στην Ελλάδα είναι lit, αγαπώ τα burgers (χαχαχ)! Δεν θεωρώ τα beefs αναγκαία, αν και πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να μένουν στην μουσική. Ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακραία παραδείγματα-μέχρι σήμερα.

Υπάρχει διαφορά εν τέλει μεταξύ της rap και της trap μουσικής;

Η διαφορά μεταξύ της Rap και της Trap είναι ένα “T” ,όποιος βλέπει άλλη διαφορά είναι «ρατσιστής» με την μουσική. Προσωπικά ακούω τα πάντα αρκεί να «κάθεται» καλά στο αυτί μου.Μπορώ να ακούσω ΛΕΞ και τον αδερφό μου τον Saske με την ίδια ακριβώς ευχαρίστηση!

Που βλέπεις την rap μουσική σε 5 χρόνια;

Λοιπόν η Rap αυτή την στιγμή είναι no1 είδος μουσικής παγκοσμίως,οπότε σύμφωνα με αυτό αναμένουμε φανταστικές δουλειές και συνεργασίες στο μέλλον. Η φάση οδεύει συνεχώς προς το καλύτερο. Στην Ελλάδα η φάση θεωρώ πως βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο ακόμα, αλλά όλα δείχνουν να γιγαντώνονται σιγά σιγά. Έχουμε φοβερούς artists και γνωστούς αλλά και upcoming με πιο fresh ιδέες που θα αλλάξουν τον ήχο με ιδιαίτερο τρόπο προς το καλύτερο!

Κλειδώνεσαι στο studio για μια εβδομάδα με έναν μεγάλο παραγωγό του εξωτερικού και άλλον ένα Έλληνα rapper . Ποιοι θα ήταν αυτοί ;

Damn!Δύσκολη ερώτηση… Ίσως ο παραγωγός να ήταν κάποιος από αυτούς: Wheezy,Metro boomin,TM88,Pi’erre Bourne,Maaly raw. Όσον αφορά τους rappers είμαι ανάμεσα σε πολλούς, όλοι έχουν κάτι “special” που με δυσκολεύει να επιλέξω κάποιον.

Εκτός από την μουσική , με τι άλλο ασχολείσαι;

Στην καθημερινότητα μου μ’ αρέσει να αράζω με φίλους, με την δικιά μου, ξέρεις βόλτες,ποτά, κλπ, απλά γουστάρουμε να περνάμε καλά! Επίσης μ’ αρέσουν φουλ τα video games και καίγομαι αρκετές ώρες (χαχαχ). Τέλος δουλεύω σαν οδοντοτεχνίτης.

Ξέρω ότι μόλις βγήκε το single ”WET” σε συνεργασία με τον Gkaz. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Θα δούμε από εσένα σύντομα κάποιο album;

Ναι το τελευταίο μου release είναι το “WET” μαζί με τον αδερφό μου τον Gkaz σε παραγωγή του Bono. Τα επόμενα μου πλάνα είναι να βγάλω ένα single με τίτλο “WOWO” και από εκεί και πέρα έχω έτοιμες αρκετές δουλειές όπως και κάποια Video που θα ακολουθήσουν, όπως το “ΑΚΙΤΑ” σε παραγωγή του Benz από την Offbeat…Σχετικά με το album είναι μέσα στα σχέδια μου, αν και προς το παρόν δεν είμαι 100% έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αλλά αυτή την στιγμή θα μπορούσα άνετα να βγάλω 2-3 album με τόσα ακυκλοφόρητα που βρίσκονται στον υπολογιστή μου..!

Διαβάστε επίσης:

11+1 ερωτήσεις στον Mente Fuerte (συνέντευξη)

O JEEZY ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ‘TM104: THE LEGEND OF THE SNOWMAN’

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ HATEMOST, ΤΟΝ ΠΙΟ HOT ΕΛΛΗΝΑ ΡΑΠΕΡ

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.