Προ ολίγων ημερών έπεσε στην αντίληψή μας μία νέα δισκογραφική δουλειά, από τον D-Light, με τον τίτλο “Μέχρι τ’ αστέρια” και απευθείας τον εντοπίσαμε, θέλοντας να μάθουμε περισσότερα για αυτόν και τη δουλειά του! Στο δίσκο συμμετέχουν μερικά από τα πιο θρυλικά ονόματα της εγχώριας σκηνής όπως οι Δημήτρης Μεντζέλος, Dj “S”, StereoMike, Κόμης Χ, Disastah και ο νεότερος DjFocash. Στα φωνητικά, συμμετέχουν η Hellena, η Χορωδία Εθνικού Ωδείου Χολαργού, η Δήμητρα Καραμπελοπούλου και η IliKar. Όσο για τις μουσικές παραγωγές, αυτές ανήκουν σε ορισμένους από τους καλύτερους παραγωγούς της χώρας όπως SixteenPads, DjSpace, Priest, Tyler και Loud. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη δουλειά ετών η οποία είναι φρέσκια και σας περιμένει να την ακούσετε! 

Επομένως πατήστε το Play και διαβάστε τη συνέντευξη που μας παραχώρησε προ ολίγων ημερών!

United Elements: Καλησπέρα. Καταρχάς, θα θέλαμε να μάθουμε λίγα πράγματα για σένα και τη μουσική σου. Πόσα χρόνια βρίσκεσαι στο χώρο και ποιες οι μουσικές σου επιρροές;

D-Light: Καλησπέρα κι από εμένα. Με το hip hop ασχολούμαι ενεργά από το 2006 όταν κι έβγαλα το πρώτο μου demo. Μετέπειτα υπήρξα μέλος μια δισκογραφικής εταιρείας και λίγο πριν την ολοκλήρωση του δίσκου πολλά πράγματα πήγαν στραβά με αποτέλεσμα αυτός να μη βγει. Για αρκετά χρόνια δεν κυκλοφόρησα κάτι μέχρι το 2014, όπου και έβγαλα το κομμάτι «Άνθρωπε ξύπνα» με τις συμμετοχές των Dj “S” και Stereo Mike. Αυτό αποτέλεσε και τη μεγάλη αφορμή να πάρω και πάλι μπρος. Τον Απρίλιο του 2016 κυκλοφόρησα ανεξάρτητα τον πρώτο μου δίσκο με τίτλο «Μέχρι τ’ αστέρια» τόσο σε φυσική μορφή με εργοστασιακές κόπιες όσο και στα ψηφιακά δισκοπωλεία (Spotify, iTunes, Amazon κ.λπ).

United Elements: Σε επίπεδο hip-hop θα μπορούσες να μας πεις 2-3 αγαπημένες σου δισκογραφικές δουλειές/καλλιτέχνες;

D-Light: Θα περιοριστώ στο εγχώριο μιας και η λίστα του εξωτερικού είναι μεγάλη. Σέβομαι απόλυτα τη δισκογραφία των Ημίζ, τις δουλειές των Dj “S”, Sifu VERSUS, Μικρού Κλέφτη, Phyrosun όπως και τους FF.C. Θεωρώ πως όρισαν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα πράγματα και «καλλιέργησαν» αυτόν τον ήχο σε χιλιάδες αυτιά.

United Elements: Λίγα λόγια που θα ήθελες εσύ να μας πεις για σχετικά με τη νέα σου δισκογραφική δουλειά; Είδαμε ότι περιέχει δυνατές συνεργασίες, τόσο σε επίπεδο MCs όσο και παραγωγών. Υπάρχει κάποια από αυτές που θα ξεχώριζες και αν ναι γιατί;

D-Light: Το «Μέχρι τ’ αστέρια» κυκλοφορεί εδώ και κάποιους μήνες και μέχρι στιγμής τα σχόλια είναι κατά συντρηπτική πλειοψηφία θετικά κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα. Είναι μια πολύ επίπονη δουλειά ετών στην οποία έχω βάλει όλη μου την ψυχή. Όσο για τις συμμετοχές, είναι τεράστια υπόθεση για εμένα να έχω μέσα τον Δημήτρη Μεντζέλο και των Dj “S”. Δυο ανθρώπους βετεράνους, που δεν έχουν ν’ αποδείξουν κάτι και παρόλα αυτά βοηθάνε εγκάρδια την αφεντιά μου. Επίσης, τα καλά μου φιλαράκια από τα παλιά, Stereo Mike, Κόμη Χ και Disastah όπως και τους SixteenPads και Dj Space δηλαδή ορισμένους από τους καλύτερους beat makers της χώρας. Αν θα έπρεπε να βάλω μόνο δυο κομμάτια σε κάποιον για να πάρει μια γεύση, αυτά θα ήταν το «Γι’ αυτά που έχω περάσει» και το «Έτσι το κάνουμε εμείς».

United Elements: Τα επόμενα σου σχέδια; Με ποιόν/ποιούς θα ήθελες να συνεργαστείς στο άμεσο μέλλον;

D-Light: Με αργούς αλλά σταθερούς ρυθμούς, ετοιμάζομαι για τον διάδοχο αυτού του δίσκου. Έχω ήδη πολλές παραγωγές στα χέρια μου και ετοιμάζω δυο τραγούδια με φυσικά όργανα στα οποία θα συμμετέχουν ο καθηγητής μου στην ηλεκτρική κιθάρα, Νίκος Δημοσθένους και ο Αλέξανδρος Γαβράς στα τύμπανα. Βεβαίως θα έχει και κάποιες πολύ μεγάλες συμμετοχές από το εγχώριο hip hop.

United Elements: Πώς σου φαίνεται η εγχώρια hip hop σκηνή και τι άποψη έχεις για το μέλλον της; Τι είδους άποψη έχεις για το νέο ήχο σε αμερικανικό αλλά και σε ελληνικό επίπεδο; Στην Αμερική για παράδειγμα, πλήθος καλλιτεχνών, ακόμη και σπουδαία ονόματα της φάσης πειραματίζονται με αυτή (βλ. Nas, Raekwon, Jay Z, Game, 50 Cent κ.α). Θεωρείς πώς στην Ελλάδα έχει διοχετευτεί σωστά το vibe του newschool ή κάτι πάει λάθος;

D-Light: Από τη σκηνή ακούω πολύ συγκεκριμένους καλλιτέχνες που ανέφερα πιο πριν, οι οποίοι θεωρώ πως έχουν πιάσει 100% το νόημα και το έχουν προσαρμόσει πλήρως στα εγχώρια δεδομένα. Σαφώς έχει ανέβει το επίπεδο των παραγωγών κι υπάρχουν mcs που πραγματικά στροφάρει το μυαλό τους αλλά δυστυχώς είναι λίγοι. Στην Αμερική πάντα θα συμβαίνει κάτι διαφορετικό από ότι εδώ μιας και εκεί είναι η γενέτειρα του είδους. Δεν θεωρώ πως ταιριάζει το τόσο newschool στη φάση μας, μιας και δεν αφομοιώνεται σωστά και τις περισσότερες φορές βγαίνουν παρωδίες. Το θέμα δεν είναι να κάνουμε ότι βλέπουμε, αλλά να είναι προσαρμοσμένο στα δικά μας δεδομένα, στη δικιά μας αισθητική και να είναι ειλικρινές.

United Elements: Πόσο στενά συνδεδεμένη θεωρείς τη μουσική μας, το hip-hop, με τα πολιτικά τεκταινόμενα;

D-Light: Όσο στενά θέλει ο κάθε mc να την συνδέσει. Μ’ ενοχλεί η άποψη πως για να κάνεις hip hop πρέπει ψυχαναγκαστικά να κράζεις το σύστημα και να πολιτικοποιείς τον στίχο σου. Σέβομαι τους λίγους που το κάνουν με αυθεντικότητα και η ζωή τους συμβαδίζει απόλυτα με όσα λένε αλλά προσωπικά προτιμώ μεγαλύτερη πληθώρα θεμάτων. Έχω κάνει κι εγώ κοινωνικοπολιτικά κομμάτια όπως το «Βγες» και το «Ήρεμα». Θεωρώ όμως πω το hip hop είναι βγαλμένο από τη ζωή και στη ζωή δεν υπάρχει μόνο ένα πράγμα.

United Elements: Κάποιο μήνυμα για τον κόσμο που θα ακούσει τη δουλειά σου ή θα διαβάσει τη συνέντευξή σου;

D-Light: Όπως γράφω και μέσα στο βιβλιαράκι του cd, εύχομαι όσες και όσοι ακούσουν τον δίσκο, να βρουν ορισμένα κομμάτια του εαυτού τους μέσα σε αυτή τη δουλειά. Επίσης, ο κόσμος ο οποίος πραγματικά αγαπάει τη μουσική, οφείλει να στηρίζει έμπρακτα τους καλλιτέχνες που γουστάρει. Ιδίως τους ανεξάρτητους.

United Elements: Ευχαριστούμε πολύ.

D-Light: Εγώ ευχαριστώ, τόσο εσένα όσο και το United Elements και τον χωροχρόνο. Peace!

Τσεκάρετε και τα παρακάτω Links!

 

About The Author

konstadinos_ue

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.