Είχαμε αρκετό καιρό να δούμε δίσκο από producer. Νομίζω ο τελευταίος ήτανε από DJ Silence. Τέλος πάντων, το Arte Povera είναι ένας από τους πιο πολυαναμενόμενους δίσκους του 23. Ένα μουσικό εγχείρημα του Beats Pliz. Νταξει, δεν χρειάζεται να πω περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι το πρότζεκτ. Το εικαστικό, οι συμμετοχές, η μουσική επένδυση, το ντοκιμαντέρ. Όλα έδειχναν κάτι όχι και τόσο γνώριμο, καινοτόμο, εκτός του σύγχρονου ήχου. Αλλά οκέι. Δυστυχώς το ντοκιμαντέρ δεν το είδα, όμως για τον δίσκο θα ήθελα να μιλήσω. Είχα πει θα κάνω review, τελικά απλά θα μιλήσω για αυτό και αρκετά πράγματα που διάβαζα τα τελευταία 24ωρα και μια άποψη. 

Οι γνώμες γενικά ήτανε διθυραμβικές. Κάποιοι λέγανε μέτριος, κάποιοι δίσκος της χρονιάς, κάποιοι διαφώνησαν με το όλο εγχείρημα. Τουλάχιστον απέκτησε ενδιαφέρον πάλι η σκηνή και ο δίσκος δεν πέρασε απαρατήρητος. Καιρό είχε να συζητηθεί κάτι τόσο πολύ και με τόση ανάλυση. Ο δίσκος αποτελείται 12 κομμάτια, συνολικής διαρκείας 36 λεπτών. 

Οι συμμετέχοντες. Ethismos, Mk, Dani Gambino, Bloody Hawk, Sadam, Vlospa, Hawk, Wang, lex και όλα σε παραγωγή του Beats Pliz, με μια μουσική επένδυση από συμφωνική ορχήστρα. Πρωτότυπο. Αρκετά. Όντως. Πρόσφατα έβγαλε δίσκο και ο NF, για όσους δεν γνωρίζουν ας ακούσουν τον δίσκο παρακάτω. Το πρώτο κομμάτι, είναι ότι καλύτερο υπάρχει. Οπότε, υπήρχε ήδη ένα μουσικό «σοκ» αναφορικά με τις κλασικές νότες. 

Επίσης, όσοι παρακολουθούν το Wu Tang Clan An American Saga, στα πρόσφατα επεισόδια είχε το επεισόδιο όπου ο RZA είχε φέρει μια ορχήστρα για να κάνει την παραγωγή στο Wu tang forever. Βιολιά, τσέλο, πιάνο, η φάση. Οκέι, ας αφήσουμε τους Wu, θα τους δούμε στο Release. 

Το Arte Povera, μουσικά-ηχητικά ήτανε ακραία δυνατό. Οοοολη η μουσική παραγωγή ήτανε σοκαριστική. Ο δίσκος, βέβαια, παραμένει φουλ ραπ. Δεν γνωρίζω τα κίνητρα του Beats Pliz. Καθώς δεν παρακολούθησα πολύ την όλη φάση, πέραν της προβολής του trailer. Αλλά νομίζω πέτυχε αυτό που ήθελε. Ραπ με κλασσική μουσική. Είμαι σίγουρος πως η παραγωγική-δημιουργική διαδικασία παίζει να ήτανε απίστευτη. Δεδομένου ότι ένα μέρος των καλλιτεχνών, γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν ένα παρελθόν με κομματαρες. Ma, 1000 κόσμοι, Σαρανταρια, Stand By. 

Χονδρικά, ο δίσκος θέλει 3-4+ ακούσματα για να καταλάβεις τι ακούς. Τον άκουσα αρκετές φορές για να μπορέσω να είμαι όσο το δυνατόν πιο ψύχραιμος για να γράψω το review ή ότι θεωρείται το παρακάτω.Εντωμεταξύ η ειρωνία είναι ότι όλοι έχουν κυκλοφορήσει κάτι πρόσφατα και ένιωθα λες και άκουγα κομμάτι από τον δίσκο τους.

H εισαγωγή επική, μου άρεσε απίστευτα η εναλλαγή στην μέση του κομματιού.

Εθισμός, ναι, τρομερός, στην αρχή είχα κάποιες αμφιβολίες, όμως ναι, το παραδέχομαι είναι κορυφή. Εκτίμησα πολύ την αναφορά στους terror x crew.

‘’Από το άγνωστο στην φοβία και από την γεύση της πίκρας στο μένος’’ 

Μικρός Κλέφτης. Μπάρες, μπάρες, μπάρες, μπάρες. Μπάρες και μπάρες. Δεν είμαι σίγουρος αν φταίει ότι άκουσα παρα πολύ το Cash Out, ή απλά ο ΜΚ έχει εξελιχθεί σαν καλλιτέχνης και οι μπάρες του είναι σε άλλο επίπεδο.

‘’2 γουλιές, 2 δουλειές, αγάπησα τόσο την τέχνη που λες κόβω το χέρι μου και αίμα στο πάτωμα σαν πινελιές’’

Dani Gambino. Ε απλά ΝΤΑΝΙ, ρε μαλακες, τι περιμένατε; Πρόσφατα κυκλοφόρησε το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, που ανέλυσα εκτενώς σε προηγούμενο άρθρο. Αρκετοί είπαν ότι απλά αναμασάει τις ίδιες ατάκες, το ίδιο θέμα και γενικά δεν δίνει κάτι. Διάβασα ένα απίστευτα εύστοχο σχόλιο στο ΡΑΠ ΚΑΦΕΝΕΙΟ σε thread, το οποίο ήτανε απλά η απάντηση σε όλες τις μαλακίες περί έλλειψης υλικού και ποικιλομορφίας. Έχουμε τόσο μεγάλη σκηνή που υπάρχουν καλλιτέχνες για όλα τα γούστα.

Τα είχε πει ο bloody hawk στο ”κλασσικό” που fun fact ειναι σε παραγωγή του Beats Pliz.

”Αν πω για κλάμα και καημό θα πεις πως λέω τα ίδια
Αν πω για πείνα και κακό θα πεις πως λέω τα ίδια
Αν πω για πόνο και λιμό θα πεις πως λέω τα ίδια
Παρ’ όλα αυτά αν δεν τα πω μετά θα πεις την είδα
Για αυτό η θέση μου είναι αμήχανη, τροχιά μου απίθανη, σαν να ‘χω μηχανή”

Τέλος πάντων. Προχωράμε, respect στο παλικάρι πραγματικά, ήτανε το πιο εύστοχο σχόλιο που έχω διαβάσει εδώ και παρα πολύ καιρό. 

Bloody Hawk. Δεν νομίζω να υπάρχει πολύ κόσμος που να είναι σε θεση να διαφωνήσει στο γεγονός ότι είναι το καλύτερο κομμάτι του δίσκου. Ανυπομονώ παρα πολύ για το «Φθηνά Τριξ» Αυτά ρε φίλε, κορυφαίος.

‘’Μία μέρα όλα θα τελειώσουν αλλά όχι ακόμη, 

είπα όχι ακόμη, 

σαν να μην πέρασε μια μέρα θυμάμαι την νιότη, 

είμαι στο υπόγειο  και βγαίνουν οι στίχοι μου οι πρώτοι 

και τότε θα έδινα τα πάντα να ζήσω το τώρα, 

και τώρα θα έδινα τα πάντα για να ζήσω το τότε. 

Η μόνη συνταγή επιτυχίας που ξέρουμε είναι πως δεν χρωστάμε κάτι σε κανεναν, αφιερώνω αυτή την νίκη σε εμένα και στα παιδιά που δεν τα καταφέρανε.

Στο 6ο κομμάτι έχουμε το soundtrack του ντοκιμαντερ, εξαιρετικο, με την epic αισθητική, που κυριαρχεί στον δίσκο.

Sadam. Οκέι, δεν είμαι ο μεγαλύτερος φαν του Sadam. Δυνατό κομμάτι, δυνατή παραγωγή, αξιοσημείωτος ο Sadam στον δίσκο. Και ένα highlight. Ήτανε πολύ δυνατό το κομμάτι. Κατά κοινή ομολογία, αποτελεί από τα κορυφαία highlights του δίσκου, και όχι αδικαιολόγητα.

Vlospa. Ε, μα, και, βέβαια!! Ο vlospa είναι σίγουρα ένα από τα ονόματα που κάνουν πάταγο ασταμάτητα. Hit after hit. Και αυτό, όπως ήτανε αναμενόμενο ήταν επικό. Μου άρεσε πάρα πολύ αυτή η εκδοχή του VLOSPA και είχε και γενέθλια, χρόνια πολλά δικέ μου, αναμένουμε τον δίσκο. 

Hawk. Ευχάριστη έκπληξη. Σαν τεράστιος φαν των Above, τα τελευταία χρόνια ο Hawk δεν με είχε αγγίξει ιδιαίτερα. Γενικότερα, το above the hood είναι θέμα που θα ήθελα πολύ να αναλύσω, δεδομένου ότι ήτανε το The big thing της γενιάς μας. Περίμενα να ακούσω έναν Hawk ίδιο με τις τελευταίες δουλειές του, που δεν ήταν και πολύ του γούστου μου, εξαιρουμένου ενός μικρού μέρους. Στο συγκεκριμένο κομμάτι ήτανε τρομερός, ένιωσα vibes ΠΑΝΔΩΡΑΣ. Απόλαυσα το κουπλέ του και σίγουρα είναι ένα highlight του δίσκου και αγαπημένο. Εκτίμησα πολύ την αναφορά στον ΛΕΞ και τον Bloody Hawk.

‘’Πάτησα τριάντα

 δεν ξέρω ακόμα την αγάπη 

ακόμα το χρώμα είναι γκρι, 

σαν μπάρα του ΛΕΞ 

σαν στίχος του Bloody’’

Wang. Και αυτός ανήκει στην κατηγορία με τον Dani. Είναι ο Wang. Και μας αρέσει αυτό. Δεν χρειάζεται να πω πολλά, εκείνο το βράδυ 20 του Απριλίου, ήμουν στο live του, ήμουν ήδη ανεβασμένος με wang. Γενικά δίνει σταθερά υλικό και φαίνεται να πειραματίζεται στον ήχο και το στυλ του.

‘’Χάρη στον Γιάννη φοράνε όλοι μπλούζες milwaukee και χάρη στον Wang όλοι wonderkid’’ 

ΛΕΞ. Το περίμενα πως και πως το συγκεκριμένο. Η αλήθεια είναι ότι την πρώτη φορά που δεν ενθουσιάστηκα στο πρώτο άκουσμα. Όπως προανέφερα ο δίσκος θέλει 3-4 ακούσματα για να βγάλεις άκρη όσον αφορά το υλικό που ακούς. Μετά από αρκετά ακούσματα, οκέι, ο ΛΕΞ είναι GOAT, όπως και όλοι όσοι συμμετείχαν στον δίσκο. Μου άρεσε αυτή η αφήγηση, αυτή η αντίθεση. Η πολύπλευρη προσέγγιση ενός συγκεκριμένου θέματος, γενικά ναι ρε φίλε, ΛΕΞ.

‘’Τίποτα συγκλονιστικό 

άλλη μια ιστορία 

ένα αγόρι και ένα κορίτσι 

Που στην Ελλάδα του 23’’

Κλείνοντας τον δίσκο έχουμε το Outro. Πανέμορφη μελψδία με τα επιά στοιχεία και vocals, που όπως προανεφερα κυριαρχούν στον δίσκο. Υπέροχο κλείσιμο.

Ανακεφαλαιώνοντας, το Arte Povera, είναι ένας εξαιρετικός δίσκος, είναι νωρίς ακόμα να συζητάμε για δίσκο της χρονιάς. Σίγουρα είναι highlight και είναι δισκος που ακούγεται ολόκληρος χωρίς skip κομμάτια.

Προσπάθησα να βρω κάποιο κομμάτι που δεν ‘’ταίριαζε’’, αλλά δεν. Ίσως το trailer και η όλη συζήτηση γύρω από το προτζεκτ, δημιούργησε λανθασμένες εντυπώσεις και μεγάλες προσδοκίες. Και μόνο που βλέπεις τους συμμετέχοντες είναι λογικό. Τ

έλος πάντων, το project ‘’Arte Povera’’ αποτελεί ένα πολιτιστικό γεγονός. Γενικά χαίρομαι με αυτές τις προσπάθειες. Διότι σιγά σιγά που χτίζεται μια urban κουλτούρα και γίνονται μεγάλες παραγωγές στην Ελλάδα. Όπως αντίστοιχα και το ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ αποτελεί κάτι παρόμοιο και παλαιότερα το DECA του Ταφ Λάθος. Παράγεται πολύπλευρο υλικό, βλέπουμε μεγάλες παραγωγές να προβάλλονται σε μεγάλες οθόνες, ακούμε καινοτόμες μουσικαρες, σιγά σιγά γίνονται και προσπάθειες για βιβλία. Και πραγματικά αισθάνομαι τυχερός που παρακολουθώ την εξέλιξη της σκηνής, διότι μέσα σε λίγα χρόνια έχουν γίνει δημιουργικά άλματα και σιγά σιγα ξεφεύγουμε από το κλασσικό FL και τα βιντεοκλιπ με καπνογόνα. Ελπίζω, μια μέρα να υπάρχει αρκετό ελληνικό προϊόν για να φτιάξω μια στήλη Class of Classics Gr Edition.

Leave a Reply

Your email address will not be published.