Χωρίς πολλούς προλόγους, πρόκειται για ένα top 20 το οποίο σηκώνει μεγάλη συζήτηση. Κατά καιρούς είναι πολλοί αυτοί που έχουν παραθέσει τη δική τους γνώμη πάνω στο θέμα των κορυφαίων beats στην ιστορία του Hip-Hop, οπότε να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ότι η λίστα συγκροτήθηκε με υποκειμενικά κριτήρια. Να επισημάνουμε από τώρα ότι περιμένουμε τα σχόλιά σας, τόσο στο site, όσο και στο Facebook, με τις απόψεις σας, ώστε να διαμορφώσουμε και εναλλακτικές λίστες καθώς και ότι δεν υπάρχει σειρά προτεραιότητας κάποιου κομματιού στην σειρά 1-20. Mέσα στη λίστα θα βρείτε πολλά Links για τα samples των κομματιών και όχι μόνο. Ξεκινάμε!

1. DR.DRE -STILL D.R.E

Από τους χαρακτηριστικότερους ήχους που έχουμε ακούσει. Με 167 εκ. χτυπήματα στο YouTube, το Still D.R.E έχει γράψει τη δική του ιστορία. Το κομμάτι κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1999 ως single, ενώ συμπεριλήφθηκε και στο album του Dre, “2001”, που σημείωσε τεράστια επιτυχία. Έχει διασκευαστεί πολλές φορές, σε πολλές γλώσσες (και στα Ελληνικά). Έχει χρησιμοποιηθεί ως soundtrack σε ταινίες, σειρές και video games. Mε μία απλή αναζήτηση του instrumental στο YouTube θα διαπιστώσετε ότι και εκεί οι προβολές μετρούν πολλά ψηφία. H παραγωγή είναι δουλειά του Dr. Dre και του Mel-Man.

 

2. COOLIO – GANGSTA’S PARADISE

Πρόκειται για το κατ’ εξοχήν beat που όταν ακουστεί σε μαγαζί, όσοι δεν έχουν σχέση με το Hip-Hop θα γνέψουν καταφατικά, δείχνοντας ότι είναι γνώριμος ο ήχος. Και πώς να μην είναι άλλωστε; Το κομμάτι συμπεριλαμβάνεται στο ομώνυμο album του Coolio, που κυκλοφόρησε το 1995 καθώς επίσης και στο soundtrack της ταινίας Dangerous Minds. To πολυβραβευμένο κομμάτι φιγουράρει στο νούμερο 69 της λίστας του Billboard με τα καλύτερα τραγούδια που γράφτηκαν ποτέ. Σε παραγωγή Doug Rasheed, είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κομμάτι έχει samplάρει το “Pastime Paradise” του Stevie Wonder. Περιττό να αναφέρουμε τις αμέτρητες διασκευές και covers καθώς και τα 30+ εκ. views του. Ρίξτε κι ένα βλέφαρο στο remix που έγινε soundtrack για το trailer του καινούριου Need For Speed.

 

3.MOBB DEEP – SHOOK ONES part II

Now everyboby from the 313, put your… ωπ, λάθος έναρξη. Tι να πρωτοπούμε εδώ.. Στο νούμερο 25 της λίστας του Billboard με τα 200 κορυφαία κομμάτια των 90’s. Μέσα στα 50 κορυφαία Hip-Hop κομμάτια σύμφωνα με το Rolling Stone και 23ο στη λίστα του Complex με τα πιο βίαια Hip-Hop tracks. Κυκλοφόρησε το Φεβρουάριο του 1995 ως single για το δίσκο “Infamous” που ακολούθησε λίγο καιρό αργότερα.  Σε παραγωγή του Havoc, το κομμάτι έχει samples από το “Kitten with the bent frame” του Quincy Jones, το “Jessica” του Herbie Hancock και το “Dirty Feet” από την Kerrie Biddell με τους Αυστραλούς Daly Wilson Big Band. Έχει samplαριστεί σε δεκάδες Hip-Hop κομμάτια, έχει διασκευαστεί άλλες τόσες και το έχουμε ακούσει σε games όπως το NBA 2K και το GTA. Α, θεωρούμε δεδομένο ότι έχετε δει το 8Mile.

 

4. NAS – NAS IS LIKE

Dj Premier. Τίποτα άλλο. 1999, στο δίσκο του Nas με τον τίτλο “I Am”. Η παραγωγή του κομματιού έχει τρελό background, καθώς ο ίδιος ο Preemo έχει πει ότι χρησιμοποίησε μία ηχογράφηση από εκκλησία Λουθηρανών που θα πήγαινε για πέταγμα! Κασέτα με ροζ ταινία και ψαράκια βλέπετε… Ωστόσο αποφάσισε να ακούσει πρώτα τι είχε μέσα στην κασέτα, να αξιοποιήσει το υλικό της, σε συνδυασμό με δικά του scratches και μερικά από παλαιότερα κομμάτια του Nas. Στα samples βρίσκουμε το “Why” του Don Robertson (ναι τα τιτιβίσματα των πουλιών σε fast forward) και vocals από “Noboby Beats the Biz” του Biz Markie. Χτύπησε φυσικά και αυτό θέση μέσα στην 100αρα του Billboard και έχει χρησιμοποιηθεί από rappers όπως ο Kendrick Lamar, o J.Cole και ο Royce da 5’99”.

 

 

5. WU – TANG CLAN – C.R.E.A.M

Παραγωγάρα του RZA, που συμπεριλήφθηκε στο album “Enter the Wu-Tang (36 Chambers)” του 1994. Θρύλος. Η μισή και πλέον Hip-Hop σκηνή έχει αναφερθεί και επηρεαστεί από το C.R.E.A.M. Στο νούμερο 11 των 50 κορυφαίων Hip-Hop tracks για το Rolling Stone, μέσα στα 100 κορυφαία όλων των εποχών για το TIME. O RZA χρησιμοποίησε samples από το κομμάτι “As Long As You Ι Got Υου” των Charmels. Θα το έχετε ακούσει σίγουρα, όσοι είχατε την ευτυχία να σηκώνει το PC σας το Watch Dogs ενώ και πάλι θα θεωρήσουμε δεδομένο ότι έχετε δει το 8Mile. Σίγουρα θα το έχει πιάσει το αυτί σας samples από το κομμάτι σε πλήθος άλλων τραγουδιών.

 

6. NOTORIOUS B.I.G – JUICY

Επειδή για κάθε κομμάτι της λίστας απαιτείται ακρόαση 5-6 φορών, εδώ έχει ξέσπασμα. It was all a dream! Έλα τώρα, μόνο ο Biggie θα μπορούσε με τους στίχους του να πατήσει αυτή τη beatάρα. Σε παραγωγή των Pete Rock, Poke ( από Trackmasters – ναι οι ίδιοι που έκαναν κομμάτια στις Destiny’s Chlid και στην Jay Lo) και Puff Daddy. Κυκλοφόρησε το 1994, στο δίσκο Ready to Die. Έγινε χοντρός τσακωμός μεταξύ Pete Rock και Puff για την παραγωγή αλλά χαλάλι. Χτύπησε άσο στην 100αρα του Billboard. Samples από την κομματάρα των Mtume, “Juicy Fruit”. 47 εκ. προβολές στο Tube, περισσότερες από 607 χιλιάδες πωλήσεις το ομότιτλο single.

 

7. EAZY-E – BOYZ N’ THA HOOD

Σχεδόν 30 χρόνια μετά την ηχογράφησή του, αυτή η παραγωγάρα του Dre δεν παλιώνει και δεν ξεπερνιέται.  Συμπεριλήφθηκε στα albums Eazy-Duz-It και N.W.A. and the Posse. Αναφορικά με τη σύνθεση του οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Σίγουρα αποτελεί μίξη πολλών δειγμάτων από πλήθος τραγουδιών. Διασκευάστηκε από τους Dynamite Hack (και έφτασαν στο νο 12 του Billboard…). Έχει samplαριστεί από τους Red Hot Chilli Peppers στο κομμάτι “Party On Your Pussy”, τους Beastie Boys, τους UGK και άλλους. Για ωραία fan facts από το συγκεκριμένο κομμάτι συνιστούμε να δείτε το Straight Outta Compton.

 

8.BIG PUN – BRAVE IN THE HEART

Η αλήθεια είναι ότι εδώ ήταν δύσκολη η επιλογή ανάμεσα σε αυτό και στο Beware. Βλέπετε, το Capital Punishment δεν πιάνεται από πουθενά. Ωστόσο επιλέγουμε το συγκεκριμένο κομμάτι, που συμπεριλήφθηκε στο δίσκο “Endangered Species”, ο οποίος κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά το θάνατο του Pun, δηλαδή το 2001. Η παραγωγή ανήκει στους V.I.C και Mike Heron. Το κομμάτι έχει samples από το “Makin’ Believe That It’s You”, της Love Unlimited Orchestra, του Barry White.

 

9. ICE CUBE – TODAY WAS A GOOD DAY

Το συγκεκριμένο κομμάτι κυκλοφόρησε το 1993, ως single για το δίσκο The Predator. Φιγουράρει μέσα στις λίστες του VH1 και του About.com για τα καλύτερα Hip-Hop κομμάτια των 90’s, στις θέσεις 77 και 81 αντίστοιχα. Η παραγωγή είναι δουλειά του DJ Pooh. Το χαρακτηριστικό αυτό, smooth samplάκι προέρχεται από το κομμάτι “Footsteps In The Dark”, των Isley Brothers. Για συναισθηματικούς λόγους βάζουμε το Video Clip, που κατά ένα περίεργο λόγο έχει λιγότερα views από τα fan uploads στο Tube. Grand Theft Auto: San Andreas, FTW!

 10. TUPAC SHAKUR – HIT ‘EM UP

Ίσως το καλύτερο diss όλων των εποχών. Έσκασε σαν βόμβα το καλοκαίρι του 1996, με την κόντρα East-West να είναι στο απόγειό της. O Johhny J είναι ο παραγωγός του κομματιού, πάνω στο οποίο ο 2pac μαζί με τους Outlawz, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Biggie, αλλά και σε άλλους East Coasters, με αφορμή τα συμβάντα του 1994, για τα οποία μπορείτε να διαβάσετε στο αφιέρωμά μας για τον 2pac. Ξεσήκωσε τρομερές αντιδράσεις. Από τη μία για τα raps του Pac και από την άλλη για τις ύβρεις, τους χαρακτηρισμούς και τις απειλές που περιλαμβάνει. Τρεις μήνες μετά την κυκλοφορία του κομματιού ο Tupac δολοφονήθηκε. Σχεδόν 40 εκ. views, και sample από το υπέροχο “Don’t Look Any Further” του Dennis Edwards.

 

11. 50 CENT – IN DA CLUB

Mία ακόμη παραγωγή του Dre στη λίστα, αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Mike Elizondo. Το κομμάτι κυκλοφόρησε το 2003, ως single και φυσικά στο δίσκο Get Rich Or Die Tryin’. Νούμερο 1 στα chart του Billboard. Δε σας φτάνει; Βραβείο Grammy. Ούτε;  Μέσα στα 25 καλύτερα Hip-Hop κομμάτια της δεκαετίας. Όχι; Μέσα στα τα 500 καλύτερα κομμάτια του κόσμου, σύμφωνα με το Rolling Stone. Έχει remixαριστεί από πλήθος καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων ο Lil Wayne και η Beyonce. H σύνθεση του κομματιού ανήκει εξ’ ολοκλήρου στον Dr. Dre, ενώ έχει samplαριστεί σε περισσότερα από 44 κομμάτια καλλιτεχνών όπως ο Kanye West, ο Eminem, ο Lloyd Banks, ο Game και άλλοι.

 

12. ΕΜΙΝΕΜ – LOSE YOURSELF

Σας προετοιμάζαμε από τα προηγούμενα, δεν γινόταν να λείπει. Στην παραγωγή Eminem, Luis Resto, Jeff Bass. Soundtrack της ταινίας 8Mile, κυκλοφόρησε το 2002 και δικαίως έχει χαρακτηριστεί το Eye Of The Tiger της Νέας εποχής. Βραβευμένο με ΟSCAR παρακαλώ, σε όποιο chart εβδομάδας και να ψάξετε θα παίζει στις θέσεις 1-4 (πλην της alternative του Billboard – θέση 14). Στην 28η θέση μεταξύ των 100 καλύτερων της δεκαετίας για το Billboard, πολλαπλά χρυσό και πλατινένιο, με σχεδόν 8 εκ. πωλήσεις παγκοσμίως. Έχει samplαριστεί σε 25 και πλέον κομμάτια, ενώ έχουν κυκλοφορήσει και πολλά remixes και covers του.

 

13. METHOD MAN & REDMAN – DA ROCKWILDER

Soundtrack της ταινίας How High της οποίας τη συνέχεια αναμένουμε άμεσα. Κυκλοφόρησε το 1999 ωστόσο, ως single και στο δίσκο Blackout! και η παραγωγή είναι του Rockwilder. Ο δίσκος πούλησε πάνω από 1.5 εκ. αντίτυπα και έλαβε τρομερές κριτικές. To κομμάτι έχει sample από το “Hand On the Pump”, των Cypress Hill. Οι πιο σκληροπυρηνικοί θα το έχετε δει να το πατάει ο Εξωκοσμικός στα Rap Battles με τον Phyrosun ή τον RG (YouTube it bitchez!)

 

14. MOS DEF – MATHEMATICS

Ακόμη μία παραγωγή του Preemo. Κομμάτι του 1999, που συμπεριλαμβάνεται στο album Black On Both Sides. Soundtrack στο video game Madden NFL 2002 ενώ έχει ακουστεί και στη σειρά CSI. Το βασικό instrumental είναι από το κομμάτι “Baby I’m a Want You”, των Fatback Band.  Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί samples από άλλα κομμάτια του Mos Def, των Wu-Tang, του Snoop Dogg κ.α. Αξιοσημείωτο όμως είναι και το πάτημα του Def, ο κοινωνικοπολιτικός του στίχος καθώς και τα υπέροχα scratches.

 

15. GANG STARR – FULL CLIP

Mόνο Premier, παντού Premier, κι άλλος Premier. Άντε και λίγος Guru για το συγκεκριμένο. Συμπεριλήφθηκε στη δισκογραφική δουλειά Full Clip: A Decade of Gang Starr, που κυκλοφόρησε αποσπασματικά με 32 κομμάτια, μεταξύ της δεκαετίας 1989-1999.  To κομμάτι δένει με τα scratches του Preemo και το sample από το “Walk on by”, του Cal Tjader. To κομμάτι φιγουράρει στην 8η θέση της λίστας του Complex με τα 50 καλύτερα tracks του διδύμου.

 

16. TUPAC SHAKUR FT. DR. DRE – CALIFORNIA LOVE

Say what you say, but give me that bomb beat from Dre, λέει ο Pac μέσα στο κομμάτι. Και είναι περιγραφικότατος. Η παραγωγή του Dre, σε συνεργασία με τον Roger Troutman, σηματοδότησαν έναν από τους πιο αναγνωρίσιμους Hip-Hop ήχους. Κυκλοφόρησε το 1995 και συμπεριλαμβάνεται στο δίσκο All Eyez On Me. To παρόν είναι η πρώτη έκδοση του κομματιού, στο οποίο ραπάρει και ο Dre. To τρομερό της υπόθεσης είναι ότι ο Dre το έφτιαξε στο στούντιο του σπιτιού του και ο Pac έκανε μόλις ένα τέταρτο να γράψει το κουπλέ του. Το χαρακτηριστικό του sample προέρχεται από το κομμάτι “Woman to Woman” του Joe Cocker. Και αυτό φυσικά έκανε τρομερό μπάσιμο στα charts. Το Rolling Stone το κατατάσσει 355ο ανάμεσα στα 500 καλύτερα κομμάτια παγκοσμίως ενώ ιδιαίτερες βραβεύσεις έχει λάβει και από το MTV.

17. THE FUGEES – OOH LA LA LA / FU-GEE-LA

  Ότι και να γράψουμε για την Lauryn Hill θα είναι λίγο. Αλλά και αυτή η παραγωγάρα του Salaam Remi, απογείωσε το δίσκο The Score, του 1996, που σημειωτέον συμπεριλαμβάνει κι άλλες κομματάρες, όπως το Ready Or Not. Το κομμάτι σημείωσε τρομερή επιτυχία τόσο στα chart των Η.Π.Α όσο και στην Ευρώπη. H επιτυχία του κομματιού οδήγησε σε πολλές διασκευές του. Το χαρακτηριστικό του sample προέρχεται από το κομμάτι “Oh La La La” της Teena Marie.

18. HOUSE OF PAIN -JUMP AROUND

Ένα ακόμη κομμάτι θρύλος. Σε παραγωγή του DJ Muggs των Cypress Hill, κυκλοφόρησε το 1992 σημειώνοντας τρομερή επιτυχία. Το VH1 του έδωσε την 24η θέση μεταξύ των 100 κορυφαίων Hip-Hop κομματιών των 90’s και την 66η στα 100 κορυφαία όλων των εποχών. Έχει ακουστεί ως Soundtrack σε ταινίες όπως το Daredevil, το The Rookie κ.α αλλά και τηλεοπτικές σειρές. Αποτελεί επίσης ύμνο για πολλές κολεγιακές ομάδες. To κομμάτι έχει samples από το “Harlem Shuffle”, των Bob & Earl

 

19. KOOL G RAP & DJ POLO – ILL STREET BLUES

Σε παραγωγή των Trackmasters (ναι πάλι αυτοί!) το προτελευταίο κομμάτι της λίστας, από το δίσκο Live and Let Die του 1992. Επάξια κατέκτησε την 35η θέση ανάμεσα στα 100 καλύτερα ραπ κομμάτια του About.com. Στο κομμάτι θα ακούσουμε sample από το “Get Out Of My Life Woman” του Joe Williams, όπως επίσης και διαλόγους από την ταινία Scarface (Tony Don’t Fuck Wit Him Montana). Το κομμάτι, όπως και ο δίσκος, έλαβαν εξαιρετικές κριτικές, ενώ το κομμάτι είχε ιδιαίτερη απήχηση και στο ρεύμα των fan του Biggie.

 

Whooa, πας στο 20 τρελέ μου; Σκέφτεσαι ότι κάποιος λείπει ή ότι κάτι έχουμε ξεχάσει; Το λέμε τώρα. Δεν είναι δυνατόν να χωρέσει μέσα σε μία λίστα 20 κομματιών κάποιος τα πάντα. Ναι υπάρχουν παραλείψεις, αλλά παίζει και ο παράγοντας υποκειμενικότητα. Για αυτό άλλωστε σας πετάμε και το μπαλάκι από την αρχή του άρθρου. Κουβέντα, ανταλλαγή απόψεων, νέες λίστες θα ακολουθήσουν εξ’ άλλου (Ελλάδα, Newschool Beats, Part 2 από Oldschool ενδεχομένως..)

20. GRANDMASTER FLASH – THE MESSAGE 

Από το ομότιτλό album του 1982 και σε παραγωγή Ed Fletcher, Jiggs και Sylvia Robinson. Tώρα μιλάμε για κομμάτι που το έχουν samplάρει ο Ice Cube, o 2pac, ο Dre, ο Snoop και ο Puff Daddy. Κάτσε καλά. Αυτό όλο κι όλο ένα samplάκι έχει από κομμάτι “Superrapin'”, που είναι δικό τους στην τελική.  Νούμερο 51 στη λίστα με τα 500 καλύτερα τραγούδια παγκοσμίως για το Rolling Stone, νούμερο 3 στα 100 καλύτερα ραπ κομμάτια για το About.com, soundtrack σε διαφημίσεις τις Lacoste και δύο remixes μέσα στα 90’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published.