Καλό χειμώνα, επιστροφή μετά από αρκετούς μήνες και έχουμε αρκετά να πούμε.

Το Netflix ανακοίνωσε πως τον Ιανουάριο θα κάνει πρεμιέρα μία σειρά με τίτλο ‘’ Griselda’’ . Όπου μας αφηγείται την ιστορία της Griselda Blanco της μεγαλύτερη βαρόνου ναρκωτικών της Κολομβίας με απίστευτα εγκληματικό παρελθόν και τρομερό αντίκτυπο στην κοινωνία της Κολομβίας και γενικότερα στην σύγχρονη ιστορία. Ταυτόχρονα με το τρέιλερ της σειράς, ο Westside Gunn από τους Griselda είχε ήδη ανακοινώσει την κυκλοφορία του δίσκου ‘’And then you pray for me’’ με εξωφυλλο επιμελημένο από τον Virgil Abloh. Παρακολουθούσα τα βίντεο που έβγαζε ο Westside για το promo του άλμπουμ και σε ενα από αυτά βρισκόταν στην Ελλάδα και μετά στην Ιταλία και ανέφερε τον Virgil και το σοου του 2020.

Και λέω οκέι, ας παρακολουθήσω την επίδειξη μόδας της Off White του 2020. Κάπου ανάμεσα στις κλακέτες και τις ενορχηστρώσεις ακούγεται η φωνή του Westside να λεει ‘’Heeeeey Yooooo’’ και εν συνεχεία η φωνή του Roc Marcianο. Όπως ήταν αναμενόμενο μπήκα να ακούσω πάλι το Pray For Paris (17-4-2020)

Το Pray for Paris έχει μπάι φαρ από τα πιο ακραία εξώφυλλα.

Στο εξώφυλλο του βλέπουμε τον Δαυίδ να κρατάει το κεφάλι του Γολιάθ, τον διάσημο πίνακα του Caravaggio, το οποίο έχει επιμεληθεί/επεξεργαστεί ο Virgil Abloh. Για την ιστορία ο Virgil Abloh έχει επιμεληθεί τα Long Live Asap, Watch the throne, Yeezus, Luv is rage 2 και αρκετά ακόμα. Fun fact είχα γράψει άρθρο για τον συγκεκριμένο δίσκο για αυτή την κυκλοφορία, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ. 

Δείτε την επίδειξη εδώ. (4:44)

Προς το τέλος του δίσκου, πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι ‘’LE Djoliba’’ διακρίνεις τον ήχο από τις κλακέτες, δεν το είχα συνειδητοποιήσει τότε, όμως τώρα είπα wow καλή φάση. Ουσιαστικά ήθελε να τον τιμήσει που έβαλε κομμάτι του στην επίδειξη (ή τουλάχιστον έτσι το έλαβα) Εντωμεταξύ ο δίσκος ‘’Pray for Paris’’ αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά στον χώρο του hip hop όπως και ο δίσκος ‘’Alfredo’’ που κυκλοφόρησε ένα μήνα μετά. Μου φαίνεται απίστευτο που κανένας από τους δύο δίσκους δεν κέρδισε grammy. 

Στον έναν δίσκο έχεις τον καλύτερο ΄’στιχουργό’’ με την 90’s αισθητική στο 2020, με εξώφυλλο επιμελημένο από τον Virgil, κι συμμετοχές από όλη την Griselda, τον Joey Badass, τον Roc Marciano, τον Boldy James, τον Tyler the creator, τον Freddie Gibbs κλπ. Και αντίστοιχα στον άλλο δίσκο έχεις τον Freddie Gibbs και τον The Alchemist (δεν χρειάζονται συστάσεις) . Με συμμετοχές από τους Rick Ross , Benny the butcher, Tyler the creator και Conway the machine. Κάπως έτσι, μέσα σε 1,5 μήνα έχουμε δύο δίσκους που αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά στο hip hop και μέρος της σύγχρονης ιστορίας. Fun Fact την ίδια περίοδο, πιο συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2020 είχε κυκλοφορήσει ο δίσκος του Conway the Machine μαζί με τον The Alchemist με τίτλο LULU. Τώρα που τα ξανά σκέφτομαι το 2020 είχε πολλές αξιοσημείωτες κυκλοφορίες που ‘’κάηκαν’’ τέλος πάντων.  Και νομίζω πως ήρθε η ώρα να μιλήσω για τον legendary tier Alchemist, σε κάποιο από τα επόμενα άρθρα. Ο τύπος νο καπ είναι η ιστορία του hip hop. Τέλος πάντων θα τα πούμε σύντομα.

O Westside Gunn επέστρεψε στις 13 Οκτωβρίου με τον πολυαναμενόμενο δίσκο του με τίτλο ‘’And then you pray for me’’ με το εξώφυλλο και πάλι επιμελημένο από τον συγχωρεμένο πλέον Virgil Αbloh. Ενας δίσκος 21(!) κομματιων με συμμετοχές από Benny, Conway, Stoove God Cooks, DJ Drama, Rick Ross, Ty Dolla Sign. Denzel Curry, Giggs, Estes Nack, Boldy James, EST Gee (έβγαλε δισκάρα 3 Οκτωβρίου) Jeezy, Rome Streetz και KayCyy.

Το ‘And then you pray for me’’ είναι η άλλη πλευρά του νομίσματος, η άλλη πλευρά της ίδιας πόρτας και ουσιαστικά αποτελεί το άλλο μέρος του ‘’Pray for Paris’’ κυριολεκτικά τα λέει όλα στο Introduction του δισκου. Στο 2ο κομμάτι ‘’Mamas PrimeTime’’ στο τέλος του κομματιού, ακούγονται οι κλακέτες από την παρουσίαση της collection του Virgil Abloh (15/1/2020) όπως και στο ‘’Pray for Paris’’

O Michelangelo Μerisi de Caravaggio γεννήθηκε στην Ιταλία στο χωριό Caravaggio και είναι από τους πιο σημαντικούς ζωγράφους μέχρι και σήμερα. Τα έργα, είναι πραγματικά αριστουργήματα, οι λεπτομέριες, οι αντιθέσεις, η αποτύπωση ‘’κλασσικών’’ θρησκευτικών παραστάσεων, όπως αυτή της ‘’Αποκαθήλωσης’’ και ο ‘’Δαυιδ με το κεφάλι του Γολιάθ’’ είναι και οι δύο πίνακες που έγιναν εξώφυλλα από τον Virgil Abloh.  Έχει τεράστιο ενδιαφέρον οι συμβολισμοί και η ιστορία πίσω από τον πίνακα ‘’Ο Δαυιδ με το κεφάλι του Γολιάθ’’ την περιόδο που δημιουργήθηκε ο πίνακας ο Caravaggio ήταν καταζητούμενος για φόνο. Ακραίο fact. Επίσης σε μία εκδοχή του πίνακα υπάρχει χαραγμένο στο σπαθί του Δαυιδ η φράση ‘’HumilitAS Occidit Superbiam’’ σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ‘’η ταπεινότητα σκοτώνει την υπεροψία’’ 

Όπως και να έχει η τέχνη, είναι δημιούργημα ενός ή και περισσότερων καλλιτεχνών. Το μεγαλύτερο μέρος των καλλιτεχνών ανά τους αιώνες είχαν την ζωγραφική, την μουσική, την ηθοποιία , την συγγραφή ως χόμπι ή ως μέσο βιοπορισμού. Αρκετοί καλλιτέχνες αναγνωρίστηκαν μετά τον θάνατο τους. Όσο ήταν εν ζωή παρέμεναν δημιουργικοί και προσπαθούσαν να εκφραστούν μέσο της τέχνης τους. Οι περισσότεροι εκ των καλλιτεχνών έπασχαν από κάποια ψυχική διαταραχή και την εξέφραζαν μέσω της τέχνης τους. Έτσι παρέμεναν ‘’λειτουργικοί’’ για την κοινωνία. 

Η δημιουργικότητα, πέραν της καλαισθησίας είναι ένας τρόπος να παραμένεις ζωντανός ή τουλάχιστον έτσι είχε πει ο BIG.

Ο χειμώνας θα είναι μεγάλος…

Σε κάθε αφιέρωμα, θα υπάρχει μία playlist στο Spotify.

Ακούστε την λίστα του άρθρου εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published.